רכיבה טיפולית

החווה מציעה לימודי רכיבה טיפולית, החל מגיל חמש ומעלה, (למעט מקרים חריגים) הניתנים ע"י מדריכים מוסמכים, בוגרי בתי ספר ללימוד טיפול ברכיבה.

מהי רכיבה טיפולית?

רכיבה טיפולית היא שיטת טיפול בעזרת בעלי חיים הנהוגה ברחבי העולם, המשלבת מרכיבים חינוכיים, פסיכולוגיים ושיקומיים בעזרת סוסים וחמורים קהל היעד של הרכיבה הטיפולית הוא ילדים, מתבגרים או מבוגרים בעלי לקויות או הפרעות רגשיות.

ליחס הנרקם בין המטופל ובין בעל החיים תפקיד תמיכתי משום שחוויות הרכיבה הטיפולית מתורגמות לעולמות התוכן השונים בחייו של המטופל. מטרת הטיפול היא השגת התפתחות במישור האישי והחברתי כאשר הטמעת התכנים הטיפוליים מושגת באמצעות מגע ישיר עם בעל החיים, טיפול בסוס, הדרכתו בביצוע תרגילים שונים ועבודה באורווה.

בזמן הרכיבה נוצר קשר בין הסוס, המטופל והמטפל, המאפשר למטופל לחוות חוויות חושיות-מוטוריות, רגשיות ותקשורתיות. כלומר, המטופל יכול לחוות הצלחות, פחדים וכישלונות, ולעבד אותם באופן חיובי בסביבה תומכת, לפתח מודעות עצמית ולקדם את הצמיחה האישית. גם השהות בסביבה פתוחה ובטבע תורמת ליצירת מרחב מתאים לחוויות אלו.

סוגי טיפול: 

קיימים שלושה סוגי טיפול באמצעות סוסים:

רכיבה טיפולית                         

פעילות תרפיסטית הנעשית על ידי מדריך רכיבה. המטופל עושה תרגילים בהתאם להוראות: הפעלת שרירים, חציית קו אמצע, שיווי משקל, קליעה למטרה וכו', כאשר הסוס עומד או נע לאיטו. התרגילים מתקדמים בקושיים כדי להגביר כוח, שיווי משקל וגמישות מפרקים.

פסיכותרפיה בעזרת סוס

טיפול פסיכולוגי שבו מטפל מוסמך לבריאות הנפש משתמש בסוס כאמצעי להעברת רגשות, היקשרות, קבלה, חוסר שיפוטיות ופעילות קבוצתית.

ענף זה עוסק בהיבטים נפשיים, רגשיים, קוגניטיביים, התנהגותיים וחברתיים של המטופל. מדובר בתהליך פסיכותרפיה תוך שימוש בחוויה הממשית הקיימת בזמן פעילות עם סוסים ובמרכיבים הרבים שמעורבים במפגש זה כבסיס לעבודה טיפולית, לחקירה פסיכותרפיסטית.

המבנה הבסיסי של צורת עבודה זו מקביל לשלד של כל תהליך פסיכותרפיה והוא מתבצע על ידי מטפל מוסמך מתחומי בריאות הנפש אשר הוא מומחה לסוסים בנוסף למטפל בעזרת סוסים מוסמך.

מטרת רכיבה טיפולית:

הרכיבה הטיפולית נועדה להוות דרך לחיבור בין גוף ונפש לסייע להתמודד עם קשיים התנהגותיים, רגשיים, נפשיים ומוטוריים, ולהקנות כישורי מנהיגות. המטופל לומד להבין את הסוס, לתקשר איתו באופן מילולי ודרך שפת הגוף. הקשר החם הנוצר עם הסוס והיכולת לשלוט ולטפל בחיה גדולה נועדו להעניק למטופל אושר, תחושת ביטחון עצמי ומסוגלות. באמצעות הטיפול בסוס המטופל צפוי ללמוד לטפל בעצמו ולהכיר את יכולותיו מחדש.

מבחינה פיזית, הרכיבה הטיפולית נועדה לשפר את זרימת הדם, הנשימה, שיווי משקל, קואורדינציה, זריזות ומוטוריקה. לדוגמה, לימוד תפעול המושכות בצורה נכונה נועד לשפר את המוטוריקה העדינה של האצבעות והידיים בשילוב שיפור מוטוריקה גסה של גפיים לדירבון הסוס.

תרומתו הייחודית של הסוס לשיטת הטיפול

הסוס "מציע" למטופל קשר בלתי תלוי, כלומר הוא אינו שיפוטי ומקבל כל אדם באשר הוא. תכונותיו של הסוס, גודלו, המגע, החום, תחושת הנשיאה (Holding) על גבו, תנועתיות הרכיבה, עצם היותו ישות המחפשת קרבה וכזו המגיבה ברגישות לסביבה, מספקים תחושת ביטחון, הכלה, קבלה ונחמה. הסוס כל הזמן נמצא שם עבור הילד, כל הזמן "רואה" אותו, מגיב אליו, נותן לו מקום, אישור והכרה.

בנוסף, הרכיבה בטבע הפתוח, בנוף הירוק והטיפול בסוסים, מרגיעים ומהנים. כך נוצרת מסגרת עבודה ייחודית העוזרת להסיר את גבולות החברה ולחציה, ומספקת סביבה רגועה ופחות "מאיימת", המאפשרת לרוכב להפתח, וכך גם מטפחת מצע מתאים לביטוי רגשי.

כמו כן, לסוג התקשורת עם הסוס אופי יותר התנהגותי ופחות מילולי, דבר המאפשר למטופל מרחב התבטאות יותר בטוח ומותאם לצרכיו וליכולותיו.

מהי רכיבה טיפולית ומתי היא עשויה לעזור?

הרכיבה הטיפולית הקלאסית משלבת שלושה תחומים טיפוליים עיקריים: רפואי, חינוכי וספורטיבי. הרכיבה הטיפולית מאפשרת למדריך לטפל בילד מחד ולגייסו לטיפול מבלי שירגיש מאוים מאידך. בנוסף, הטיפול באמצעות הסוס מספק לרוכב משוב חיצוני, המעורר אצלו תהליך של חיזוק פנימי ומוביל לשינוי משמעותי אשר מופנם על ידי המטופל.

בסיס הטיפול הוא ביצירת הקשר בין המדריך, הרוכב והסוס, כשהמדריך משמש כמתווך ראשי בקשר הנרקם בין הרוכב לסוס. במהלך הטיפול, רוכש הרוכב בהדרגה וברמת קושי עולה, מיומנויות רכיבה בסיסיות ואף לומד להתמודד עם משימות שונות הניתנות לו.

הרכיבה הטיפולית מתמחה בשני תחומים עיקריים והם:

א. רכיבה שיקומית לבעלי נכויות פיזיות, לעיתים במקביל לטיפולי פיזיותרפיה

ב. רכיבה טיפולית לבעלי קשיים רגשיים מוטוריים והתנהגותיים כדוגמת: לקויות למידה, חינוך מיוחד, ולילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז.

באילו מקרים רכיבה טיפולית עשויה לעזור?

הרכיבה הטיפולית יכולה לעזור בשיפור קשיי קשב וריכוז, מיומנויות חברתיות, חיזוק כושר שליטה עצמית, קושי בהתארגנות, ויסות רגשות ועידון ביטויי תוקפנות ואימפולסיביות, חיזוק מיומנויות בתחום המוטוריקה העדינה והגסה וסיוע בוויסות חושי.בנוסף, רכיבה טיפולית תסייע בשיפור יציבה ושיווי משקל, קידום עצמאות תפקודית יומיומית, דרך רכישת מיומנויות רכיבה והשתלבות בקבוצה.

מטופלים רבים מראים כי הרכיבה אף סייעה להם בהעלאת תחושת המסוגלות העצמית, דרך העצמה, עמידה בהצלחה במשימות מאתגרות וצבירת חוויות הצלחה, ובהדגשת תחושת ההישג עולה אט אט בטחונו ודימויו העצמי.

מפת האתר

השאירו פרטים

צרו קשר